Caberg Horus Çene Açılır Kask İncelemesi

Caberg yıllardan beri çok dikkatimi çeken bir markaydı. İlk dikkatimi çekmesini sağlayan elbette Türkiye’de polislerin kafasında görmeye alışık olduğumuz ‘Duke 2’ modeliydi. Hoş bir tasarıma sahip olması ve çene açılır bir kaska ihtiyacım olmasından dolayı Caberg almayı istiyordum. Caberg firması ile bir işbirliği sonucu Horus ve Avalon modellerini teste aldık. Bir seneye yakın her iki modeli deneme şansı elde ettik. Size bu yazımda Horus‘tan bahsedeceğim. Ayrıca Avalon ile ilgili bir yazıda websitemizde mevcut.

https://www.youtube.com/shorts/s35nQBxvLtg

Horus, Duke 2 modelinin biraz daha gelişmiş bir versiyonu denebilir. En büyük farklılık Duke 2’de alışık olduğumuz dar vizöre nazaran daha geniş bir vizöre sahip. Bu çok önemli artılar sağlıyor. Negatif olarak ortaya çıkan tek konu buğu konusu o da kutu içerisinde gelen Pinlock (buğu önleyici özel bir cam katmanı) ile kolayca çözülüyor. 

Gelelim geniş vizöre, geniş görme alanı daha özgür bir sürüş imkanı sağlıyor. Ayrıca ayrıntılara daha hakim olma sayesinde daha güvenli hissediyor ferah görüş açısı sayesinde kendinizi daha kolay koruma imkanı buluyorsunuz. Ayrıca motosiklet ekranı ya da navigasyon gibi gidon üzerinde bulunan mekanizmalara kafanızı daha az hareket ettirerek görebiliyorsunuz. Bu geniş vizör pek çok markada kullanılıyor. Sizin kullandığınız böyle bir kask modeli varsa tecrübelerinizi merak ediyorum. Yorumlara yazmayı ihmal etmeyin. 

Bir kaskın en önemli olduğu konu koruma konusunda ise Horus tüm güvenlik sertifikalarına sahip. Bu sertifikaların standartları da bana güven veriyor.

Genel olarak çene açılır kasklara karşı bazı önyargılar mevcut. Tabiki kapalı kasklar yek pare gövdeleri sayesinde daha dayanıklı olacaktır. Burada önemli olan sürüş biçimi, örneğin bir scooter sürücüsü şehir içinde sürüş yaparken çene açılır kaskı ile hem kaskı takmasam mı acaba sorusuna düşmeden kolay kullanılabilir kask biçimi olduğu için kullanamaya daha meyilli oluyor. Diğer yandan bir racing motor sürücüsü kapalı kask ile hızlı sürüşler yapması doğru olacaktır. Yani bence en önemli konu sürüş biçiminiz. Yüksek hızlara çıkmayan bir sürücü kaliteli güvenlik sertifikası tam çene açılır kasklar ile güvenli sürüşler gerçekleştirecektir. Sizin düşüncenizi de merak ediyorum. 

Horus’un ses yalıtımı ve iç pedlerine geldiğimizde, sürüş yaparken ses alıyor. Fakat bu sanırım genel olarak çene açılır kasklarda mevcut olan oranda. Elbette büyük vizörde bu konuda önemli bir etkendir. İç pedler delikli tasarımı ile çok sıcak havalarda bile terletmiyor. Tabi soğuk havalarda da üşüme yaşamadım. Sadece sıcak havalarda havalandırmalardan daha güçlü bir hava girişi olsun, essin isterdim. Fakat çok fazla hava akışı olmuyor. Tabi bunun sebebi muhtemelen daha konforlu olması için bu şekilde yapılmıştır. Rüzgar yeme konusunda, aerodinamik olarak iyi bir tasarıma sahip. Kafanızı rüzgâra kaptırma sorunu yaşamıyorsunuz. 

Çene pedi çok işlevsel, burun siperinin konfor artırma konusunda artılarını pek hissetmedim. İnterkom yuvaları gayet işlevsel. Eksi olarak interkomu dışarıda koyacak güzel bir alan düşünülmemiş. Ağırlık konusunda yorgunluk hissetmedim. 

En sevdiğim özellik güneş vizörü (koyu renk vizör) oldu. Güneşli havalarda temizliğini aksatmazsanız çok konfor sağlıyor. Sürüşü, güneş körlüğü yaşamadan güvenle yapmayı sağlıyor. Yine burada temizliğini asla alkollü temizleme ürünleri ile yapmamanızı tavsiye ediyorum. Güvenlik zaafiyeti getirdiğini düşünenler var fakat dediğim gibi yüksek hızlarda süren bir sürücü değilim. 

Netice olarak Horus benim hoşuma giden bir kask oldu. Konforlu bir çene açılır kask arıyorsanız tavsiye ederim. Kaskın bir inceleme videosunu da çektik. İzleyebilirsiniz. Yorumlarınızı da merak ediyorum. Ayrıca Horus’un iş birliği linkini aşağıda ekliyorum. https://app.hps.im/d7ct/v215txh2