İzmir’de gezilmesi gereken yerler

Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehri olan İzmir, Anadolu yarımadasının batısında Ege bölgesinin ortasında ve İzmir Körfezinde yer alan güzel illerimizden. Ülkemizin yüz ölçümü olarak yirmi üçüncü büyükşehridir.

Kemeraltı Çarşısı

İzmir’de alışveriş deyince akla gelen ilk yerdir Kemeraltı Çarşısı. Tarihi 1600’lü yıllara dayanan çarşı, 5km’lik bir alana yayılmış 15 bin işyerinden oluşmaktadır. Bu özelliği ile dünyanın en büyük çarşılarından biridir. İçinde tarihi pek çok yapı vardır. Hamamlar, camiler, tarihi dokusu korunmuş dükkanlar ve daha niceleri. İçinde 13 cami bulunmaktadır. Hemen yakınında Devlet opera ve balesi bulunuyor.

Alsancak

Eski adı Punto olan Alsancak, İzmir’in merkezi sayılmaktadır. İstiklal caddesi benzetmesi yapılan İstiklal Şehitleri caddesini gezebilir, İzmir Mask müzesi, Karikatür müzesini benzeri butik müzeleri gezebilirsiniz.

Kordon Boyu

İzmir otogarından 169 nolu otobüs ile ulaşabilirsiniz. Hava alanından direk geçmek isterseniz, havaalanından direk metroyla da gelebilirsiniz. Kordonu yürüyebilir, dondurma yiyebilir, sevdiklerinizle sohbet edebilirsiniz.

İzmir Doğal Yaşam Parkı

2008’de açılan parkta, 425 bin metrekarelik alanda 125’ten fazla türde 1.500’e yakın hayvan ve 240’tan fazla bitki çeşidini görmeniz mümkün. 2011’de Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliğine katılmıştır.

GİRİŞ ÜCRETLERİ

Öğrenci girişi: 1 TL  Tam girişi: 3 TL

Çarşamba ve cuma günleri okul ziyaretlerinde öğrencilerden ve öğretmenlerden ücret alınmamaktadır.

0-6 yaş gurubu çocuklardan ücret alınmamaktadır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı’na girişler gişelerden alınan “park jetonu” ile yapılmaktadır.

Tarihi Asansör

İnşası 1907’de yapılan binanın çok ilginç bir yapılış hikayesi vardır. Sahil boyu ile Halil Rıfat Paşa caddesi fiziksel özellikleri nedeniyle birbirinden farklı yükseltidedir. Bu farkı gidermek için merdivenler yapılmıştır (Karataş merdivenleri). Bu yükseklik farkı taş ocağı kullanımı kaynaklı. Devidas ailesinin bir büyüğü, bir gün bu merdivenlerde düşer ve ayağını kırar. Merdivenlerin indiği yerde oturan bir Musevi, bu olayın ardından bir asansör yapmayı planlar. 1907 yılında da asansör yapılır. 58 metre yüksekliğe çıkmaktadır. İzmir’e gelip hem bu tarihi yapıyı görmeden hem de seyir terasından İzmir’e bakmadan dönmek olmaz.

KEY Museum

Özgörkey’lerin koleksiyonları olan otomobil ve motosikletin yer aldığı, 7.000 metrekarelik alana kurulmuş gezilmesi gereken müzelerdendir. Türkiye’nin en büyük otomobil müzesidir. 130 kadar otomobil ve 40 kadar motosiklet bulunmaktadır. İzmir Torbalı’da bulunmaktadır.

İzmir Saat Kulesi

Osmanlı padişahı İkinci Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yılını kutlamak için 1901 yılından yapılmıştır. 25 metrelik yüksekliğe sahip kulenin mimarı, Raymond Charles Péré’dir. Neoklasik ve Osmanlı mimarisi bir arada kullanılmıştır.

Efes Antik Kenti

2015 yılında UNESCO Dünya mirası listesine giren kentin tarihi M.Ö. 6000 yıllarına uzanıyor. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden.