Balıkesir’in Tarihi Güzellikleri #2

Balıkesir Saat Kulesi:                             

Belediye Parkı içerisinde yer alan yamaçta inşa edilmiştir. Kulenin giriş kapısında yer alan kitabeye göre 1827 yılında Silistre valisi tarafından yaptırılmıştır. Yapı itibariyle Galata kulesine benzerliği dikkat çekmektedir. Kule 1897 yılında yaşanan depremde yıkılmıştır. Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından 1901 yılında yeniden yaptırılmıştır. 1962 yılında kitabesi revizyondan geçirilmiştir.

Kule 5 katlı ve 20 metre yüksekliğindedir. Arşivlerdeki fotoğrafları ve günümüz hali kıyaslandığında aslına uygun korunduğu görülmektedir. En üst kata kubbe ve altına çan yapılmış hemen altında yer alan katta da her 4 yönde birer saat bulunmaktadır.

Anıt Ağaç:

Edremit ilçesine bağlı Kızılkeçili köyünde bulunan yaklaşıl 870 yaşındaki ağaçtır. Boyu 30 metre civarında, çevresi ise 860 cm’dir. Türü “Platanus orientalis”tir. Yani Doğu çınarı. Yıllara meydan okumuş bu bilge ağacı yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

 

 

Şeytan Sofrası (Şeytanın ayak izi):

Bir tepede yer alan şeytan sofrasının en güzel yanlarından birisi şüphesiz gün batımı manzarasıdır. Ayvalık’ta yer alan Şeytan Sofrasının hikayesi ise şöyle: Rivayete göre Ayvalık 1500’lü yıllarda Rumların yaşadığı bir bölgeymiş. Rumlardan birisinin adı Penelope imiş. Penelope kiliseye karşı gelmiş ve cezalandırılmış. Şeytan diye nitelendirilip bölgeden kovulmuş. Gidecek yer bulamayan Penelope Şeytan Sofrası olarak bilinen bu tepeye yerleşmiş. Tek başına bu tepede yıllarca yaşamış. Yıllar sonra bir zaman civarda büyük bir kuraklık ve kıtlık meydana 

gelmiş. Bu durumun suçlusu olarak Penelope görülmüş. Halk onu öldürmek için bu tepeye gelmiş. Geldiklerinde Penelope onları bereketli bir sofrayla karşılamış. İnsanlar sofrada yemek yerken de kaçıp kurtulmuştur. Bu yüzden buraya Şeytan Sofrası denilmiştir. Ayrıca tepenin ucunda yer alan demir parmaklıklarla kapalı ayak izi benzeri çukuru da kaçarken arkasında bırakmış. Elbette daha farklı rivayetler de mevcut: Şeytanın Cennetten kovulup Dünyaya indiği ilk yer olduğu için de bu izin orada olduğu söylenenler arasında…

 

 

Hayrettin Paşa Cami:

Aynı ismi taşıyan Hayrettin Paşa Mahallesinde yer alıyor. Bina kilise olarak 1850 yılında inşa edilmiş. Ayvalık’ın ilk kiliselerinden birisidir. Panaya kilisesi olarak yapılmıştır. Panayia Ortodoksların Meryem Ana’ya verdikleri isimdir. Dini nitelikte eğitim veren bir yer olarak yapılmış. 1928 yılında mübadele dönemi sonrası camiye çevrilmiş. Bahçesinde ki eğitim yerleri okul yapılmıştır.

 

 

Kirazlı Manastırı:

Antik dönemlerde Didimus Dağı olarak geçen Kapıdağ’da yer alan kilise ve yapılardan oluşan manastırdır. 19. yüzyılda dini bir anıt olarak Rumlar tarafından yapılmıştır. Günümüzde ne yazık ki sadece bir kaç duvarı dışında ayakta kalan bir yapı yok. Fakat doğa yürüyüşü için Kapıdağ’a gelebilir ve rotanızı Kirazlı Manastırından geçirebilirsiniz. Burada yüzyıllar önce yaşanan hayatı hayal edebilirsiniz. Kısacası doğa gezintinizi bir serüvene dönüştürebilirsiniz.